Spellen maar

Misschien is het niet zo vreemd dat ik tekstschrijver en redacteur geworden ben. Mijn favoriete vakken op school: opstellen schrijven en dictees maken.

Dat opstellen schrijven doe ik in zekere zin nog steeds. Maar dictees (met uitzondering van het Groot Dictee) staan al lang niet meer op het programma. Jaren geleden ontdekte ik de website BeterSpellen.nl. Ik schreef me in en sindsdien legt men me elke doordeweekse ochtend vier spellingkwesties voor (en op maandag nog tien extra). Steevast begin ik elke maandag tot en met vrijdag met een soort mini-dictee (zij het in een andere vorm dan vroeger op school).

Gisteren zat ik in de auto te luisteren naar De Taalstaat. Ik viel met mijn neus in de boter: presentator Frits Spits kondigde het Spelspel aan, waarin twee deelnemers in anderhalve minuut zo veel mogelijk woorden correct moeten spellen om kans te maken op deelname aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Natuurlijk kon ik het niet laten hardop mee te spellen met de kandidaten. Ik deed het lang niet slecht, een stuk beter dan degene die uiteindelijk won. Zij verklaarde erg zenuwachtig te zijn geweest; wat ik snap. Ik zou er live op de radio denk ik nog minder van bakken dan zij. De kans om te mogen deelnemen aan het Groot Dictee zou in mijn geval nihil zijn, vermoed ik.

Thuis ontdekte ik tot mijn vreugde dat je het Spelspel ook online kunt spelen. Wat ik uiteraard meteen gedaan heb. Zo goed als foutloos, maar ach, dat Groot Dictee doe ik straks zoals gebruikelijk anoniem, thuis op de bank.

Ben jij net zo’n spellingfanaat als ik? Hier en hier kun je je hart ophalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.