De devaluatie van prima

Jaren geleden vroeg mijn dochter mij wat ik van haar presentatie vond. Ik vond het een goed verhaal en antwoordde enthousiast: ‘Prima!’ Haar reactie? ‘Nou, lekker dan!’ Ik begreep aanvankelijk niet waarom ze zo teleurgesteld was.

Volgens Van Dale – en mij – betekent het woord ‘prima’: uitstekend.  Beter dan prima bestaat niet, vind ik. En steekproefsgewijs heb ik vastgesteld dat de meesten van mijn leeftijd dat ook vinden.

Maar voor mijn dochter en veel van haar leeftijdgenoten heeft het woord die betekenis verloren. Vinden jongeren iets prima, dan wil dat zoiets zeggen als ‘wel aardig’ of ‘best oké’. Ter illustratie liet mijn toen 23-jarige dochter me een fragment uit een cabaretvoorstelling van Patrick Laureij zien. Hij zei:

‘Als je de beste bent, ben je de prima ballerina. Gewoon prima. En dan ben je de beste! Heftig toch?’

Ik was verbaasd, maar snapte opeens ook waarom ze zo teleurgesteld was toen zij dacht dat ik haar presentatie best oké vond. Want ‘wel aardig’ geeft absoluut niet weer wat ik bedoelde met mijn ‘prima’.

Vorig jaar deed een jongen op TikTok zijn vader na. En in zijn video (die viraal ging) gebruikte hij veelvuldig het zinnetje: ‘Hey, Marco, prima!’, waarmee het woord ‘prima’ niet meer werd dan een loze kreet.

Blijkbaar is ‘prima’ gedevalueerd. En dat vind ik naast jammer nogal verwarrend. Ik ben dan ook op zoek naar een alternatief dat door iedereen op dezelfde manier begrepen wordt. Suggesties zijn welkom!

2 gedachten aan “De devaluatie van prima”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.