Auteursrechtverklaring of een kwestie van vertrouwen?

In eerste instantie verraste zijn verzoek me. In de loop der jaren heb ik zo veel manuscripten geredigeerd, het vertrouwen van zo veel auteurs gekregen, waarom zou ik dan nu een ‘auteursrechtverklaring’ afgeven?

Auteurs vertrouwen mij hun manuscripten doorgaans zonder meer toe. Nog nooit heeft een van hen mij gevraagd om een schriftelijke en ondertekende verklaring waarin ik garandeer geen inbreuk te zullen maken op het auteursrecht van de betreffende schrijver. Maar dan ontvang ik een bericht van een auteur die mijn offerte voor de eindredactie van zijn manuscript accepteert. Hij schrijft:

Heeft en/of tekent u standaard een verklaring waarin u geen claim maakt op auteursrechten?

Ik ben in eerste instantie verbaasd en enigszins verbolgen: ik ben toch te vertrouwen? Op internet kan ik nergens een voorbeeld van zo’n verklaring vinden, noch een redacteur of uitgever die ermee werkt. Zie je wel? Het is toch gewoon een kwestie van vertrouwen? Ik antwoord:

Ik maak geen gebruik van een auteursrechtverklaring. Zou ik inbreuk maken op het auteursrecht van een auteur die zijn/haar manuscript aan mij toevertrouwt, dan zou niemand mij meer vragen een manuscript te redigeren. Overigens zou ik mezelf ook beslist niet meer recht in de ogen kunnen kijken als ik dat wel deed.
Hij schrijft terug dat een bevriende jurist hem geadviseerd heeft op een dergelijke verklaring te staan. Ondertussen heb ik al heel wat denkwerk verricht. Ik ben over het algemeen te goed van vertrouwen en dat heeft al voor de nodige onaangename verrassingen gezorgd. Is het nu zo erg dat deze auteur er alles aan wil doen om dergelijke onaangenaamheden te voorkomen? Nee, natuurlijk niet! Helaas kun je soms niet achterdochtig genoeg zijn, weet ik uit ervaring. En daarom ga ik ervoor zitten en stel ik een auteursrechtverklaring op die ik daarna ondertekend naar de opdrachtgever stuur. Hij is er blij mee en daar ben ik dan weer blij mee. 

2 gedachten aan “Auteursrechtverklaring of een kwestie van vertrouwen?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.