taaltip – Beste komma

Steeds vaker ontvang ik e-mails die beginnen met ‘Beste’, gevolgd door een komma. Waarom niet ‘Beste Christien’ of ‘Beste mevrouw Romp’? ‘Beste lezer’ voor mijn part, als je mij niet rechtstreeks aanschrijft, maar je bericht naar het algemene mailadres van kantoor stuurt. Beste komma. Ik vind het maar gek.

Waar komt het gebruik van die incomplete aanhef toch vandaan? Ik struin wat rond op internet en stuit op het volgende rijtje:

Een eind verderop zegt de betreffende webpagina weliswaar dat je de naam van de ontvanger hoort op te nemen als die bekend is. Maar wie alleen naar dit rijtje op Wikipedia kijkt, zou kunnen concluderen dat je als aanhef gerust ‘Beste komma’ kunt gebruiken. Ik vind dat raar en niet zo netjes.

Laat in de aanhef boven een brief of mail ‘Beste’ dus áltijd volgen door een naam (als je die kent). Wil je het wat algemener houden of heb je geen idee wie jouw mail gaat lezen, schrijf dan ‘Beste klant’, ‘Beste lezer’, ‘Beste geadresseerde’, ‘Beste abonnee’ of iets dergelijks. Zet daarachter pas een komma en tutoyeer degene aan wie je jouw mail richt. Kies je voor het formele ‘Geachte’ dan gebruik je uiteraard ‘u’.

‘Beste komma’ kan écht niet. ‘Geachte komma’ evenmin (hoewel ik dat nog niet ben tegengekomen).

PS In mijn taaltip uit 2015 leg ik uit wanneer je ‘u’ hoort te gebruiken en wanneer ‘jij’.

Eén gedachte over “taaltip – Beste komma”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.