COLUMNS SCHRIJVEN

In elk (online) dag-, week- en maandblad vind je columns. Al naar gelang de schrijfstijl en persoonlijke smaak van de columnist vormt een column een hilarisch, vermakelijk, herkenbaar of confronterend stukje tekst tussen de redactionele artikelen en advertenties. 

De columnist trakteert

Columns zijn enorm populair en vind je niet alleen in on- en offline kranten en tijdschriften, maar ook in personeelsbladen, nieuwsbrieven en op allerlei online forums. Een column leidt de aandacht even af van serieuze zaken, neemt de lezer mee in de belevingswereld van de columnist. En die trakteert de lezer op een lekker tussendoortje.

Rang is alleen Rang

Over tussendoortjes gesproken: lang geleden kwam het snoepmerk Rang met de slogan Rang is alleen Rang als er Rang op staat.  Is een column dan ook een column als er ‘column’ boven staat?

Nou, nee, want een column:

  • is een kort stukje proza waarin de auteur zijn mening puntig en uitdagend uiteenzet;
  • is altijd geschreven vanuit de optiek van de columnist;
  • heeft een pakkende eerste zin die de lezer onmiddellijk grijpt;
  • is een afgerond geheel en heeft een knallend slot.

Lange, informatieve verhalen die nergens prikkelen en waarin de mening van de auteur niet doorklinkt, verdienen de titel ‘column’ dus eigenlijk niet.

Schrijf onweerstaanbare tussendoortjes

Het duurt wel even voor je het schrijven van zo’n onweerstaanbaar tussendoortje goed onder de knie hebt. Een cursus (zoals die van mij) helpen je al een heel eind op weg. Belangrijke voorwaarde om een goede columnist te worden, is dat je graag – en véél – schrijft, een goed ontwikkeld taalgevoel hebt en de wens om lezers te raken met jouw columns.

Wil je een door jou geschreven column door mij na laten kijken? Dat kan! Wanneer je me via de contactpagina een bericht stuurt, neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Laat columns schrijven

Maar wat nu als je eigenlijk helemaal niet zo’n schrijver bent en in opdracht van je werkgever columns moet schrijven? Of wanneer je als ondernemer vindt dat een column van jouw hand niet mag ontbreken in je nieuwsbrief, op je website of in je mailing?

Dan schrijf ik graag voor en namens jou zo’n onweerstaanbaar tussendoortje. Voor de eerste column profiteer je van een extra aantrekkelijk tarief.

Informeer naar de mogelijkheden en voorwaarden en laat mij straks jouw lezers trakteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.