taaltip – tutoyeren of niet

Deze aflevering in de serie Tekstadvies gaat over het (consequente) gebruik van ‘u’ en ‘jij’ in een tekst.

Jij-maatschappij
We leven in een ‘jij-maatschappij’: steeds meer bedrijven en media tutoyeren hun klanten en lezers. In het Engels is het simpel: je hoeft je nooit af te vragen welke aanspreekvorm gepast is. En misschien is het feit dat de Engelse taal zich steeds meer in ons dagelijks leven nestelt, er wel de oorzaak van dat ook Nederlanders toe zijn aan één enkele aanspreekvorm. Maar dat terzijde.

Afstand
In de meeste gevallen vind ik het prettiger om getutoyeerd te worden. ‘Jij’ verkleint gevoelsmatig de afstand, waar ‘u’ die (soms bewust) creëert. Aanvankelijk sprak ik de bezoekers van deze site met ‘u’ aan, maar ik vond dat tekstfontein.com daardoor een afstandelijke, te zakelijke uitstraling kreeg en daarom besloot ik al snel hier uitsluitend te tutoyeren.

Jouw voorkeur
Tutoyeren of juist niet? Dat ligt helemaal aan jou. Vind je al dat gejij en gejou niet prettig, kies dan vooral voor ‘u’. Dat adviseer ik je ook, als jouw doelgroep er een is waar tutoyeren niet op prijs gesteld wordt. Gaat jouw voorkeur uit naar een wat minder zakelijke benadering? Dan kun je dus beter het gebruik van ‘u’ en ‘uw’ vermijden.

Wees consequent
Heb je een keuze gemaakt? Zorg dan dat je die in de hele tekst doorvoert. Het gebruik van ‘u’ en ‘je’ door elkaar in één artikel, verhaal of webpagina kan echt niet. En vervang je ‘u’ door ‘je’ (of omgekeerd) let er dan ook op dat je de persoonsvorm correct toepast. ‘Kijkt je’ bijvoorbeeld, staat zo slordig.

Aanhef brieven en e-mails
Gebruik ‘u’ in je brief of mail wanneer je die begonnen bent met ‘Geachte heer / mevrouw’. Het omgekeerde geldt ook: na ‘Beste Christien’,  past het gebruik van ‘u’ en ‘uw’ echt niet.

Gratis taaltip
En tot slot nog een taaltip: handig wanneer je niet meer zo precies weet wanneer er ook alweer een ‘w’ achter ‘jou’ hoort.

taaltip 2

Ben je er nog niet uit of jij moet en wilt tutoyeren of juist niet? Neem gerust contact met me op; ik adviseer je graag. 

3 gedachten over “taaltip – tutoyeren of niet”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.