Schrijven is intens genieten

Ze straalt wanneer ze zegt: ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier zo intens van zou kunnen genieten!’ Ik sla een arm om haar heen en glimlach verheugd. Wat ben ik blij dat ze eindelijk ook ontdekt heeft hoeveel plezier je kunt beleven aan schrijven.

Voor haar verjaardag kreeg mijn moeder van een vriendin een cursus ‘schrijf je levensverhaal’ cadeau. De cursus bestond uit zes bijeenkomsten; voorafgaand aan de eerste had ze zo haar twijfels. Wie zat er op haar levensverhaal te wachten? ‘Je hoeft ook geen bestseller te schrijven, mam,’ grapte ik. ‘Beleef gewoon plezier aan het schrijven zelf, ongeacht het eindresultaat.’ Ze knikte en begon meteen na die eerste cursusmiddag een opzetje te maken. Al snel daarna had ze de smaak te pakken. Gravend in haar herinneringen en bladerend door fotoalbums lijken de verhalen als vanzelf naar de oppervlakte te komen, waar zij ze voorzichtig oppakt en liefdevol neerschrijft in lang geleden door mijn zussen half gebruikte schoolschriften. Ze geniet van elk woord, kan niet wachten om mij in het weekend te laten lezen wat ze geproduceerd heeft.

Haar plan was om voor haar kleinkinderen op te schrijven hoe zij haar leven geleefd heeft, hen deelgenoot te maken van wat niet vergeten mag worden. Omdat haar leven onlosmakelijk is verbonden met dat van hen. Maar gaandeweg het proces beseft ze dat ze niet alleen voor haar nageslacht schrijft maar vooral ook voor haarzelf. Al schrijvend herleeft ze de mooie momenten, verzacht ze de tragische, haalt ze kostbare herinneringen uit het stof en verbaast ze zich over hoeveel details ze zich nog weet te herinneren. Dat alles maakt dat ze geniet, zoals ze me onlangs zo stralend liet weten.

Wat zij nog maar net ontdekt heeft, wist ik al veel langer. Schrijven schept orde in je gedachten, laat je met een andere blik naar omstandigheden (en naar jezelf) kijken, werkt verhelderend, maakt los wat je al te lang vastgehouden hebt, geeft ruimte en opluchting. Wanneer je bovendien in de eerste plaats voor jezelf schrijft, zonder je druk te maken om wat een ander ervan zal denken, schenkt het opschrijven van je gedachten en herinneringen enorm veel plezier. Probeer het maar, pak een pen (of toetsenbord) en begin gewoon!

(Hoewel je bij mij (nog) geen cursus ‘schrijf je levensverhaal’ kunt volgen, kan ik je wel een steuntje in de rug geven. Je ontdekt hier hoe.)  

Eén gedachte over “Schrijven is intens genieten”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.