Maar ik heb nog steeds geen titel!

Een boek met een onopvallende, nietszeggende titel zal minder verkoopsucces hebben dan eentje met een fascinerende, intrigerende of aansprekende titel. Het is dus van belang om een goede titel te kiezen. Hoe doe je dat en in welk stadium van het schrijfproces?

Een tijd geleden begeleidde ik een schrijver die nog weinig op papier had staan. Hij was al wel druk met de promotie van zijn boek en beloofde op sociale media dat het ‘binnenkort verkrijgbaar’ zou zijn. Nou, dacht ik, toen ik dat las, dat vind ik een beetje voorbarig. Ga eerst maar eens schrijven!

Op een regenachtige vrijdagavond mailde hij me. Hij schreef dat hij een ‘ernstig probleem’ had:

“Ik heb nog steeds geen titel!”

Pfff … dacht ik. En daar achteraan nogmaals: ga eerst maar eens schrijven! En dat antwoordde ik hem ook, zij het op een wat beschaafdere toon. Ik voegde eraan toe dat een titel meestal bijna als vanzelf in je opkomt en dat hij zich daar in dit prille stadium nog geen zorgen over hoefde te maken.

Een paar maanden later vroeg een andere schrijver of ik zijn manuscript wilde redigeren. Dat deed ik met veel plezier. Het verhaal was mooi, spannend en goed opgebouwd. Ik was alleen niet zo te spreken over de titel. Nadat ik hem het geredigeerde manuscript had gestuurd, kreeg ik een mail vol dankbaarheid terug. En hij schreef:

“Ik vind de titel bij nader inzien zelf ook nergens op slaan. Wat vind je van deze?

Ik was razend enthousiast: de nieuwe titel verwees naar een prachtige metafoor in het boek en de vier woorden vatten de inhoud mooi samen. Bovendien bewees deze schrijver onbedoeld mijn gelijk: een goede titel komt bijna altijd als vanzelf in je op.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je, voordat je met schrijven begint, al een perfecte titel in je hoofd hebt. Maar de ervaring leert dat je al schrijvend zo een wordt met je verhaal, dat een titel bijna als vanzelf … nou ja, het is je ondertussen wel duidelijk, denk ik. Je van meet af aan druk maken over een titel, is niet alleen zinloos maar kan zelfs contraproductief werken. De eerste schrijver over wie ik het had, is nog steeds over zijn titel aan het nadenken en heeft voorlopig de brui aan het schrijven gegeven.

2 gedachten aan “Maar ik heb nog steeds geen titel!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.