Dat ik mezelf nog eens ‘coach’ zou noemen

Het woord coach is nauw verbonden met sport. Dat vind ik niet alleen, Van Dale zegt het ook:

coachToch hoef je tegenwoordig geen sport te beoefenen om  met een coach te maken te krijgen. Ben je op zoek naar werk, dan kun je terecht bij een werkcoach, heb je gezondheidsproblemen dan ga je naar de health coach en heb je schrijfbegeleiding nodig dan zoek je een schrijfcoach.

Coachen betekent niets anders dan begeleiden. Waarom zou je Engelse termen gebruiken als er een perfect Nederlands alternatief voor bestaat? Daar komt nog bij dat coach een gedevalueerd woord geworden is.  Het wordt niet alleen door vakspecialisten als etiket gebruikt, maar ook door zelfbenoemde experts die menen iets zinvols te bieden te hebben. Om die twee redenen heb ik mezelf nooit schrijfcoach willen noemen.

Onlangs werd ik benaderd door een schrijfster die bezig is met het manuscript voor haar tweede boek. Ze schreef me:

‘Ik loop soms helemaal vast en twijfel enorm over allerlei taalkundige aspecten, over of het allemaal wel lekker leest, of het klopt. Bied jij ook schrijfcoaching aan?’ 

Ik heb mijn expertise met veel schrijvers gedeeld en velen geholpen bij de totstandkoming van hun boek of verhaal. Vaak bestond mijn begeleiding vooral uit het redigeren van de tekst, vaak ook uit veel meer dan dat. Ik deed suggesties voor het verbeteren van de verhaallijn, bedacht nieuwe invalshoeken en gaf welgemeende complimenten of een boost aan het zelfvertrouwen. Ik antwoordde daarom dat ik – natuurlijk – óók schrijfcoaching aanbied.

Ik had nooit gedacht dat ik mezelf nog eens schrijfcoach zou gaan noemen. Maar ik besef nu pas dat het niet gaat om het etiket, zolang de inhoud maar prima is.

2 gedachten over “Dat ik mezelf nog eens ‘coach’ zou noemen”

  1. Stilstand is achteruitgang Christine! Dus nu coach, morgen mentor en overmorgen….. Gewoon Christine. What’s in à name? Om maar eens goed Nederlands te gebruiken 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.