2009 – 2019: Tien jaar TekstFontein

In februari 2009 was de kredietcrisis op het hoogtepunt. Mijn werkgever, een notaris, kreeg nog maar mondjesmaat koopovereenkomsten binnen: de huizenmarkt was volledig ingestort. Hij kon dan ook weinig anders dan me ontslaan. Voor het eerst in mijn leven werd ik werkloos. Ik had met de huizenmarkt in kunnen storten, maar dat deed ik niet. Het UWV bracht me in contact met een coach. Han zette me op het spoor van het ondernemerschap en in september van dat jaar waagde ik de sprong in het diepe.

Ik schreef me onder mijn eigen naam in bij de Kamer van Koophandel. Een bedrijfsnaam leek me wat overdreven: ik zou immers slechts tijdelijk aan de slag gaan als tekstschrijver en vertaler, in afwachting van een een baan in loondienst. Nou, dat vinden van een baan viel vies tegen. Maar mijn eigen bedrijf begon best aardig te lopen. Zo aardig zelfs, dat ik al snel besloot dat het tijd was voor een echte bedrijfsnaam: TekstFontein Veluwezoom.

Het oorspronkelijke TekstFontein-logo.

Ik kreeg steeds meer schrijfopdrachten, werd toegelaten tot Tekstnet, de beroepsvereniging voor tekstschrijvers en ging deel uitmaken van de redactie van Schrijverspunt. Ik ontdekte hoe fijn ik het vond om anderen te inspireren en hun werk te redigeren, stelde een cursus columns schrijven samen en ging columnwandelingen organiseren. Ik werd zo in beslag genomen door al dat schrijven, redigeren en doceren, dat er weinig tijd overbleef voor vertaalwerk. Toen ik een tijdelijke parttimebaan vond, stopte ik dan ook met het aanbieden van vertalingen naar en uit het Frans.

Het logo dat op het eerste volgde.

Toen mijn tijdelijke contract niet verlengd werd, stortte ik me met nog meer energie op TekstFontein. En dat leverde me prachtige opdrachten, mooie ontmoetingen en veel ervaring op. Toch had ik het als ondernemer niet altijd even gemakkelijk. Op drukke periodes volgden soms tijden waarin opdrachtgevers de weg naar mijn mailbox niet wisten te vinden. En dat leverde weleens slapeloze nachten op. Sinds 2015 werk ik weer parttime in loondienst en hoef ik niet meer wakker te liggen van zorgen over mijn inkomen. Wat me verbaast (en enorm verheugt) is dat ik sindsdien
niet meer te klagen heb over een gebrek aan opdrachten: TekstFontein bloeit als nooit tevoren.

Ik ben dankbaar voor wat mijn bedrijf me gebracht heeft en wil daarom dit jubileumjaar niet zomaar voorbij laten gaan. Zo geef ik tot 1 januari 2020 10% korting op de cursus columns schrijven.

Het jubileumlogo van TekstFontein.

Han vroeg me indertijd: ‘Waar wil je met je bedrijf zijn over vijf jaar?’ Ik keek hem schaapachtig aan en moest hem een antwoord schuldig blijven. Op dat moment twijfelde ik er zeer aan of mijn bedrijf in 2014 nog wel zou bestaan. Laat staan dat ik kon bedenken dat ik nu het tienjarig jubileum zou vieren!

Een bedankje aan al die mensen die vertrouwen in mijn bedrijf getoond hebben in de afgelopen tien jaar lijkt me hier dan ook beslist op zijn plaats. Zonder al die cursisten, schrijvers, ondernemers en particuliere opdrachtgevers – zonder jou! – was TekstFontein niet geworden wat het nu is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.