Hoe schrijf je een perfect persbericht?

Je stuurt een persbericht naar verschillende (online) media, omdat je jouw product, dienst, of bedrijf onder de aandacht wilt brengen. Maar lang niet elk persbericht wordt ook echt gepubliceerd. Je kunt de kans op publicatie aanzienlijk vergroten door bij het schrijven rekening te houden met de toon, de opbouw en de objectiviteit van de inhoud. In dit artikel vind je tips die je helpen een persbericht te schrijven dat de krant haalt.

Persbericht is geen advertentie

Door middel van advertenties en advertorials kun je jouw product, dienst of bedrijf aanprijzen. Persberichten hebben een ander doel: je kondigt er iets (nieuws!) mee aan en informeert de lezer daarover.

Hoofdzaken, objectief

Een must voor elk persbericht: een aansprekende, korte en bondige inhoud. Gebruik niet meer dan ongeveer 300 woorden, beperk je tot de hoofdzaken, weid niet uit en vermijd onbelangrijke details. Breng bovendien objectief nieuws en schrijf alsof het bericht over het product, de dienst of het bedrijf van iemand anders gaat.

Citaten

Voeg een citaat van een betrokkene toe om de tekst aantrekkelijker te maken. Ook citaten van deskundigen zijn geschikt en vergroten de objectiviteit van je persbericht. Citeer je uit een onderzoeksrapport, lezing of toespraak, dan kun je de volledige tekst daarvan eventueel als bijlage meesturen.

Opbouw persbericht

plaats, datum, persbericht, pakkende kop, deur in huis, belangrijkste nieuws, achtergrondinformatie, context, noot voor de redactie, bijlagen

  • Vermeld plaats, datum en het woord Persbericht bovenaan.
  • Schrijf een pakkende kop: vat in één zin de boodschap samen. Houd het kort en gebruik geen onnodige lidwoorden.
  • Val meteen met de deur in huis, door in de eerste alinea (de lead) antwoord te geven op de vragen wie, wat, waar en wanneer? Gebruik voor deze alinea tussen de 30 en 50 woorden.
  • Vermeld in de volgende alinea het belangrijkste nieuws nog eens, maar geef meer toelichting en achtergrondinformatie en plaats de informatie in de juiste context. In deze alinea kun je ook eventuele citaten kwijt.
  • Een persbericht sluit je af met een noot voor de redactie. Geef hierin namen, e-mailadressen en telefoonnummers op van contactpersonen, of verwijs naar een website voor meer informatie.
  • Bijlagen: stuur eventueel een foto en/of de tekst van een rapport, lezing of toespraak mee.

persbericht

Vind je het, ondanks mijn tips, nog steeds een hele opgave om een goed persbericht te schrijven? Ik doe het graag voor je. Meer weten? Neem dan contact met me op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.